Від Стажера До Тимліда Повний Гайд По Карєрі Тестувальника

Зазвичай це Java, Python, JavaScript, C# або інші. Якщо вже попали на стажування, використайте його на максимум. Ставте запитання, спілкуйтеся з людьми, цікавтеся проєктом. Навіть якщо не візьмуть у компанію, робочий проєкт можна додати в портфоліо, адже це цінний комерційний досвід. Насправді ж у тестуванні можна побудувати потужну кар’єру. Ба більше, іноді сюди приходять розробники чи аналітики з багаторічним досвідом.

Що має знати QA Engineer

Важливо зрозуміти, що у професії QA є не лише вертикальний шлях до керівника відділу. Без зміни спеціальності тестувальник може заглибитись в автоматизацію процесів або тестування IT-безпеки. Це також QA, проте задачі й цілі в нього інші. «Я б порадив моніторити DOU/Djinni для розуміння нагальних потреб ринку. Потім шукати англомовні курси з обраної теми на YouTube/Udemy і подібних. Серед перспектив роботи QA — безперервне прокачування скілів і, як наслідок, підвищення рівня компенсації.

Шукає помилки, проводить мануальне тестування, пише баг-репорти. Одним словом, йому довіряють прості перевірки. На позицію інтерна запрошують початківців без досвіду. Наприклад, якщо пройшов курс в ІТ-школі або навчився тестувати самостійно.

Автоматизація Тестування (automated Testing)

QA набагато більше впливає на цикл розробки, це фахівець, який залучений на кожному етапі розробки ПЗ, від обговорення вимог до продукту аж до фінального його релізу. QA також аналізує помилки, стан процесів і покращує їх. Також початківцям рекомендую моніторити курси, які пропонують великі компанії. Так, навчання триватиме не місяць і не два, але воно того варте. Також є чудові ресурси на кшталт Codecademy та Udemy, де ви можете самостійно пройти курс з тестування чи програмування. Також я зустрічав думку, що мідл здатен менторити джунів, але я б не сказав, що це буде повноцінний менторинг — радше інструкції для конкретних проєктів.

Що має знати QA Engineer

Саме тому тестувальник має користуватися різними операційними системами для ПК та мобільних девайсів, а також знати особливості тестування продуктів у кожній з них. Але крім цього не завадить розуміти відмінності останніх версій ОС. Я б радив також подивитися поглиблені курси по кожній із вивчених технологій і переглянути щось із того, що вказують у вакансіях для QA, але чого немає у ваших компетенціях. Хорошою шпаргалкою для накопичення досвіду є вакансії та резюме рівнем вище».

👩‍🏫 Що Потрібно Знати Про Мітинги Qa-новачку

Значно простіше допомогти новачку в ІТ вивчити тест-кейси, ніж переповідати економічну теорію з першого курсу університету. «На старті важливе володіння тулзами для тестування API (Postman та SoapUI), Charles та/або Fiddler. В інструментах для тестування API необхідно вміти виконати запит будь-якої складності, знати, для чого потрібні основні елементи інтерфейсу кожної із програм. У Fiddler та Charles потрібно вміти налаштувати їх для перехоплення запитів від сервера та, наприклад, відредагувати відповідь від сервера. Крім того, автотести не можуть покрити всі потреби продукту. Exploratory testing, UX testing — це те, що не можна автоматизувати.

В першу чергу потрібно навчитися говорити на мові IT і QA зокрема. За даними DOU, медіанна зарплата QA станом на січень 2023 року становить $2000. 1% найбільш високооплачуваних QA-фахівців отримують від $6500.

Хто Такий Qa Тестувальник, За Що Він Відповідає Та Чим Займається

Після цього QA Engineer перевіряє якість виправлення цих дефектів. Слід також знати, що у стандарті ISO немає https://wizardsdev.com/ такого поняття, як “тестування”. В ньому зазначено лише, що є Quality Assurance та Quality Control.

У цих інструментах необхідно знати призначення кожної таби й мати декілька прикладів сценаріїв їх використання. Великим плюсом будуть мінімальні знання SQL і відповідних інструментів для роботи з базами даних (SQL Server Management Studio/DBeaver/Navicat). На етапі тестування QA Engineer c# вакансии виконує написані тест-кейси. Якщо на проекті є автоматизація, то пишуться автоматизовані тести (ще одна програма, яка буде виконувати дії користувача, які ми прописали у тестових сценаріях). На етапі планування складається календарний графік робіт з реалізації функціоналу.

Що має знати QA Engineer

Розвивати кар’єру QA-інженера можна в багатьох напрямах. Існує безліч поглядів на те, які навички потрібні QA Engineer, але часто вони формуються на основі власного досвіду в певній компанії та сфері бізнесу. ➖ Тестування, як і розробка, є творчою роботою, яка вимагає часом нестандартних підходів та мислення. Але з часом та досвідом стає легше, адже формується звичка мислити саме так.

Я не погоджуюся з думкою, ніби увійти в IT через тестування найпростіше. Потрібно знати, нехай і не все, втім досить багато інформації щодо Front-end, Back-end, роботи DevOps. Ми з колегами часом жартуємо, що я знаю про Back-end нашого сервісу більше, ніж Lead Front-end.

Можливо, це не зовсім soft skill, але про його важливість сказали всі опитані QA. Актуальні статистики зарплат можна переглядати у зарплатному віджеті DOU. Так давай розділяти технічні (професійні) знання та доменні знання. Спробуємо розібратись в деталях на прикладі великої компанії. Із загальних плюсів QA відзначають велику кількість комунікації, що дає можливість отримати нові знання. Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Спеціаліст рівня center та вище може перейти в команду розробки чи аналітики. Звичайно, знадобиться підтягнути хард скіли та знання мови програмування, але нічого занадто складного. Сеньйор – це стратег, який впливає на основні процеси у відділі.

Information Engineer: Хто Це І Що Потрібно Знати Для Цієї Роботи

У лютому Антон закінчив курс «Тестувальника з нуля» в GoIT. До цього він працював у соціальній сфері й очолював громадську організацію, проте вирішив змінити напрям. Трохи підтягнув інгліш і ближче до випуску почав відправляти резюме. Загалом йому вистачило тижня, щоб знайти роботу в американській компанії. А ще цю професію досить легко опанувати – 3 місяці навчання й можна йти на стажування чи працювати як Junior QA в ІТ-компанії.

Розуміння основних понять баз даних та вміння писати SQL-запити для перевірки та збору даних для тестів. У всіх якостей, про які я розповім, є одна спільна риса — їх можна набувати та розвивати. Quality Assurance Engineer бере участь в усіх етапах циклу розробки програмного забезпечення.

  • Із загальних плюсів QA відзначають велику кількість комунікації, що дає можливість отримати нові знання.
  • Враховується досвід користувача (як він звик діяти у програмах з аналогічним функціоналом).
  • Тест-інженер, або “куей” (QA) є дуже важливою людиною на проекті, яка дбає саме про якість програмного продукту.
  • Завдяки цьому компанія продовжить розвивати свої філії за кордоном, створить нові продукти та вдосконалить якість навчання.
  • Проте кар’єрне зростання триває – через рік-два можна піднятися до QA Team Lead.

Певну роль у збільшенні кількості кандидатів відіграють і світчери, яких з початком повномасштабної війни побільшало. Ми навчаємо тестувальників з нуля на Практичному курсі Тестування з працевлаштуванням. Практичний – отже, практики буде дуууже багато.